Terug naar overzicht

Pionier in de polder

Geplaatst op 07-09-2015
Pionier in de polder

Ruim 11 jaar geleden zei ik mijn goedbetaalde directiefunctie bij een groot callcenter op en startte vervolgens samen met twee compagnons een sales en marketing organisatie in de Noordoostpolder. Het was de tijd van pionieren, uren maken en concessies doen aan het thuisfront. Het was ook de periode waarin je elk succes uitbundig vierde en dat je leerde omgaan met tegenslagen. Niemand kon bevroedden dat we 6 jaar later met een team van ruim 500 medewerkers een top 3 organisatie in Nederland hadden neergezet. Door een samenloop van omstandigheden hebben we het bedrijf in 2011 verkocht en zijn vervolgens weer nieuwe initiatieven gaan ontwikkelen. Eerst gezamenlijk, vervolgens ieders zijn eigen weg.

 

Sinds 2014 houd ik mij voornamelijk bezig met het uitbouwen van een groot e-commerce platform onder de naam Maxshopping.nl. Dagelijks ervaar ik het gevoel dat ik 11 jaar geleden ook had. Het is weer de tijd van pionieren, onderzoeken, uitproberen en het optuigen van een nieuwe organisatie. De afgelopen 12 maanden zijn dan ook als één grote flash back te omschrijven. En net als toen krijg ik ook nu weer de vraag waarom we zo’n bedrijf met bijbehorende ambities in de Noordoostpolder uitrollen. Voor menig westerse leverancier een onbegrijpelijke stap, maar voor mij een hele normale gedachtegang. Niet dat ik mij zo verbonden voel met de Polder, maar wel met de alom heersende pioniersgeest en alle bruisende ondernemers initiatieven in dit gebied. Behalve dat er vraagtekens worden gezet bij de vestigingslocatie, krijg ik ook regelmatig de vraag waarom ik een online warenhuis ben opgestart. Er zijn er toch al zoveel? En hoe kan je je nu onderscheiden? En het gaat je niet lukken? Etc, etc. Het zijn allemaal dezelfde vragen die destijds ook werden gesteld.

 

Gelukkig zien we dat de formule Maxshopping.nl aanslaat. Onze bezoekersaantallen evenals de verkopen stijgen maandelijks. Daarnaast zijn we druk bezig om het assortiment fors uit te breiden en blijven we richting onze leveranciers hameren op de scherpe prijsstelling. Stap voor stap komen we verder en in gedachten voel je je bijna een pionier.

 

Een pionier is iemand die als een van de eersten een bepaald gebied betreedt, zodat hij daar zijn weg moet vinden zonder gebruik te kunnen maken van de ervaring van anderen.

 

Kenmerkend voor het werk van een pionier (het zogenaamde pionieren) zijn de ontberingen die men ondergaat en de grote inspanning die men zich moet getroosten omdat allerlei voorzieningen nog ontbreken. Het werk van een pionier gaat vaak gepaard met vele mislukkingen en tegenslagen, omdat de pionier nog niet kan beschikken over methodes die zich in de praktijk bewezen hebben.

 

Hier in de Polder heeft jarenlang een groot bord aan de A6 gestaan. De tekst op het bord bevatte de volgende tekst: “Markplaats, groot geworden in Emmeloord”. De tekst had betrekking op het ondernemerschap en het pioniersschap van de toenmalige eigenaren van Marktplaats. Heb de kreet langs de A6 altijd gezien als een compliment aan het bedrijf en haar eigenaren. Zij hebben met doorzettingsvermogen destijds een prachtig bedrijf neergezet. Het verleidde mij om mijn DTP-er de opdracht te geven om met een kwinkslag onze ambities duidelijk te maken. Klinkt best goed: "De polderpionier onder de online woonwinkels"  

 

 

 Succes zit in delen met soortgelijk denkenden