Terug naar overzicht

Handen uit de mouwen

Geplaatst op 13-12-2016
Handen uit de mouwen

Ondernemen is het leukste wat er is. Of het nou gaat om ondernemen in zakelijke zin of ondernemen in de trant van gewoon doen…..het geeft beiden veel voldoening. Soms zorgen, vaak blijdschap maar bovenal geeft het je heel veel energie. Ondernemen staat volgens het woordenboek voor Aandurven , Aangaan, Aanpakken, Aanvaarden, Aanvangen, Aanvatten, Actief zijn, Beginnen, Beginnen te doen, Bekwaam, Beproeven, Bestaan, Durven, Onderstaan, Opzetten, Uitvoeren en Wagen. Een heleboel mooie woorden die allemaal verwijzen naar dat ene woord: Ondernemen

 

Waarom geef ik dit aan? Ondernemen is gewoon doen en je niet verschuilen achter allerlei excuses om iets niet te doen. Als je de kranten leest (ja, dat doen sommige mensen nog), Youtube filmpjes ziet of gewoon om je heen kijkt en luistert, dan valt het op dat veel mensen ontevreden zijn en buitengewoon onredelijk kunnen klagen. We willen het slechte, maar ook het goede, niet zien. Het is zo typisch Nederlands om over alles te klagen en te zeuren, maar door klagen verandert er echt niks. Er is namelijk een oorzaak voor de uiting van de onvrede. Klagen en zeuren duidt mijns inziens op persoonlijke onvrede. Ondernemen en het probleem aanpakken kan dan een hoop oplossen.

 

Enkele weken geleden was ik voor mijn nieuwe bedrijf Glamtainer.com een paar dagen in Shanghai. Met ruim 23 miljoen inwoners de grootste stad van China, en dat allemaal in een gebied welke zo groot is als de provincie Utrecht. En bij het vliegen van Amsterdam naar Shanghai, waarbij je onder andere vliegt over de landen Polen, Letland, Rusland, Kazachstan en Mongolië, wordt je tot denken aangezet. Helemaal wanneer je vanuit de lucht de verschillende landschappen en steden ziet en beseft dat deze landen verschillende regeringsvormen, normen en waarden hebben. En wanneer je dezelfde weg retour neemt, met in je achterhoofd het ogenschijnlijk ongecontroleerde leven in Shanghai, zie je in in wat voor geordend land wij wonen. En dan begrijp ik niet zo goed waarom wij Nederlanders altijd klagen.

 

Elk jaar wordt een lijst uitgegeven waarin wordt aangegeven welke inwoners van een bepaald land het meest gelukkig zijn, evenals dat er een lijst met de meest pessimistische inwoners wordt gepubliceerd. Nederland staat in de Europese pessimisme-top 3. Dat is bizar, vooral als we ons realiseren dat Nederland na de Scandinavische landen het meest gelukkige volkje is. Van welvaart tot welzijn, in vrijwel alle ranglijstjes behoren we tot de internationale top.

 

Nederlanders klagen over van alles en nog wat. Veel dingen vinden we in andere landen beter. Met name wat betreft het weer ("'t Is weer niks vandaag"), het verkeer ("Urenlang in de file gestaan") en de cultuur ("Zo bot en onbeschoft") lijkt het in de landen waar de Nederlander zojuist op vakantie is geweest allemaal beter te zijn. Maar de klacht der klachten komt toch wel van de Nederlanders die klagen dat Nederlanders zoveel klagen. Nederlanders zijn het meest tevreden over hun persoonlijke relaties, hun woning, de woonomgeving en de tijdsbesteding.

 

Vanuit de lucht is te zien dat de ogenschijnlijk chaotische mierenhoop waarin we ons met ruim 16 miljoen mensen bewegen, volgens voorspelbare patronen strak geordend is georganiseerd. We zijn meesters in het afbakenen van grenzen, van de landsgrenzen tot de schutting in de achtertuin. Grenzen afbakenen hebben we altijd gedaan, het zit ons in de genen. Soms slaat dat ook een beetje door. Op de markt houdt de marktmeester streng en onverbiddelijk in de gaten of de kraamhouder zich wel tot z'n toegewezen plek beperkt. En als buren strijden over de plek van de nieuwe schutting, wordt de landmeter ingeschakeld om het geschil te beslechten. Op het strand zetten we ons plekje af met een handdoek. Met het afbakenen van letterlijke en figuurlijke grenzen hebben we ons eigen landje bestuurlijk georganiseerd en ingericht, en daarmee ook verwachtingen gecreëerd. En wanneer het niet gaat zoals we zouden willen dat het gaat, dan gaan we klagen. Ik zelf ben niet zo van het klagen, ik probeer dan juist altijd een oplossing te bedenken voor het probleem.

 

Zo las ik afgelopen weekend een artikel in de media dat er te weinig seniorenwoningen in de sociale huursector zijn. Het is een probleem welke nu gesignaleerd word, maar waar nog niet direct actie op wordt ondernomen. En het huizen tekort geldt niet alleen voor senioren, dit geldt ook voor de starters, de vluchtelingen, de hulpbehoevenden en de studenten. Al bij al is het op alle fronten een groot probleem. Toch zijn er voldoende oplossingen voor dit probleem. Je moet ze alleen zien en wellicht wat mooier aankleden dan wat de beleving is.

 

Zoals ik al aangaf was ik enkele weken geleden in China. Daar was ik omdat ik samen met een vriend een nieuw bedrijf ben begonnen. Dit bedrijf is eigenlijk voortgekomen vanuit de gedachten dat steeds meer mensen luxe willen kamperen. Eigenlijk is men op zoek naar een beleving. Of dit nou is tijdens een vakantie in Frankrijk of drie-daagse muziekfestival, overnachten in alle luxe hoort erbij. Aangezien wij altijd anders kijken naar bepaalde zaken, maakt niet uit of het om tastbare producten of veronderstelde meningen gaat, kwamen wij op net idee om zeecontainers te laten ombouwen tot luxe 5 sterren hotelkamers. Op zich is dat niet zo spannend, maar wel wanneer je de bestaande zeecontainer groter kan maken zonder dat de omvang wordt gewijzigd. Noem het de Matroesjka gedachte. Je weet wel, die Russische poppetjes die allemaal in 1 grote pop zitten. Met dit idee hebben we vervolgens de uitschuifbare zeecontainer ontwikkeld. Binnen een handomdraai heb je een appartement met keuken, badkamer, slaap- en zitgedeelte. Is het origineel? Nee, niet echt. Is het praktisch. Absoluut!

 

  

In januari 2017 komen de eerste containers naar Nederland. Ofschoon ze in eerste instantie zijn ontwikkeld voor de recreatie markt, kunnen we er niet omheen dat deze containers of soortgelijke containers uitstekend als woning ingezet kunnen worden. Het zijn perfecte woningen voor senioren, vluchtelingen en studenten.

 

Zo zie je maar weer waar geklaag toe kan leiden. Als je out of the box wilt en kunt denken dan is er altijd weer een oplossing. Er is wel één maar……..je moet het wel doen, of zoals ik aangaf: ONDERNEEM.

 Succes zit in delen met soortgelijk denkenden