Terug naar overzicht

17 of 18, een verhaal met een moraal

Geplaatst op 21-09-2015
17 of 18, een verhaal met een moraal

De afgelopen weken worden we met ons bedrijf Maxshopping aardig op de proef gesteld. Sinds de overname van het bedrijf is het ontzettend hard gegaan. Binnen een jaar tijd hebben we 8 nieuwe webwinkels geopend, is ons assortiment verdriedubbeld en zijn we genoodzaakt om strategische keuzes te maken over ons magazijn en logistiek. Al bij al mooie uitdagingen.

 

Toch heeft snelle groei ook een keerzijde. We hebben dubbel zoveel werk gekregen en proberen alles in goede banen te begeleiden. Vaak gaat dat goed, maar helaas heb je ook te maken met zaken waar je niet direct grip op hebt. Wij doen zaken met verschillende grote fabrieken. Deze fabrieken hebben verplichte zomerstop, met tot gevolg dat de levertijden opschuiven. Waar we dit jaar helaas geen rekening mee hadden gehouden was dat deze fabrieken een relatief langzame opstart na de zomer hebben…..met tot gevolg dat de levertijden veel langer duren dan wat we normaliter hanteren. We hebben de afgelopen weken dan ook best veel opmerkingen van klanten gekregen. Stuk voor stuk terechte opmerkingen over late levertijden en slechte communicatie. Je mag best weten dat dit ontzettend vervelend is en dat we over de afgelopen weken lering hebben getrokken hoe om te gaan met vakantie perikelen en communicatie richting onze klanten. Nog twee weken en dan draait alles weer zoals het hoort te draaien. Als ondernemer moet je positief blijven denken. Het volgende verhaal, waarbij rekenen een onmogelijke situatie mogelijk maakt, geeft precies weer hoe je om kan gaan met tegenslagen. Een verhaal met een moraal.

 

Een oude Arabier die zijn levenseinde voelde naderen, verdeelde zijn hele bezit – dat uit zeventien kamelen bestond – als volgt onder zijn drie zonen. Hassan, de oudste zoon, zou de helft van de kamelen krijgen. Mohammed, de tweede zoon, had recht op een derde deel van het bezit van zijn vader. En Mustafa, de jongste zoon, zou een negende deel ontvangen.

De oude Arabier stierf en zijn erfgenamen poogden het bezit van hun vader eerlijk te verdelen, want zij wilden op diens wilsbeschikking geen inbreuk maken. Zij konden echter op geen enkele manier tot een besluit komen, omdat het getal zeventien nu eenmaal noch door twee, nog door drie, noch door negen kan worden gedeeld. Er brak een heftige broedertwist uit, waarbij elk van de drie broers de ondeelbaarheid van het getal tot zijn eigen voordeel trachtte aan te wenden.

Omdat de broers er niet uit kwamen, vroegen ze advies aan een oude wijze vrouw. De vrouw dacht na en zei tegen de heren: Ik kan jullie niet helpen. Wat ik wel kan doen is aan jullie mijn kameel geven, zodat jullie volgens de wil van jullie vader zijn bezittingen kunnen verdelen. Ik weet zeker dat ik een andere kameel zal vinden.

Deze woorden en het onbaatzuchtige gebaar waarmee deze vrouw hun haar rijdier schonk, deed de toorn van de broers bedaren. Zij volgden haar raad op en begonnen opnieuw het bezit van hun vader te verdelen. De kameel van de wijze vrouw werd naar de kudde gedreven, zodat het aantal kamelen nu niet meer zeventien, maar achttien bedroeg. Zo ontving:

 

            Hassan, de oudste, de helft van achttien, dus 9 kamelen

            Mohammed, de tweede zoon, een derde van achttien, dus 6 kamelen

            Mustafa. de jongste, een negende van achttien, dus 2 kamelen

            In totaal: 9 + 6 + 2 = 17 kamelen

 

En jawel, toen hielden ze één kameel over. Deze ging natuurlijk terug naar de oude wijze vrouw. Zij nam de kameel in ontvangst met een glinstering in haar ogen en een grijns op haar gezicht. De onverwachte wending die hun lot had genomen, deed de broers inzien dat ze niet alleen naar hun eigen belangen moesten kijken, maar ook naar de belangen van de ander. Door open te staan voor elkaars belangen konden ze hun vaders laatste wens respecteren, de harmonie bewaren en uiteindelijk tevreden doorgaan met hun leven.Succes zit in delen met soortgelijk denkenden